Allt om stämplar

STÄMPELNS HISTORIA

Sedan urminnes tider har människor velat märka saker. Uppfinningsrikedomen har varit stor och flera olika tekniker har använts. I Indien gjordes stämplar av lera och färgad juice från frukter, blommor, bark och annat växtmaterial användes som stämpelfärg för att stämpla på t ex tyg och papper. Djurhud har också använts i vissa kulturer för att göra stämplar. Detaljerade symboler och bilder skars i tjocka bitar av skinn som blev stämplar.

I början av 1800-talet fanns märkningsprodukter som liknande stämplar tillverkade i bland annat metall. Runt 1860 var mekaniska handstämplar i metall allmänt förekommande och på 1860-talet uppfanns gummistämpeln. Det är oklart vem som skall anses vara gummistämpelns uppfinnare. Oftast brukar tre namn nämnas. Det är tre amerikaner som arbetade på var sitt håll.

L. F. Witherell från Illinois arbetade med att märka pumpar. Han började skära ut siffror och bokstäver från tunna gummiplattor och limmade dem på en gammal sängstolpe som blev stämpelskaft. Sedan färgade han in gummit med en stämpeldyna av läder, och rullade sängstolpen på pumparna för att få ett avtryck utan kladd.

James Orton Woodruff från New York besökte ett företag som tillverkade handfat och såg han att de tryckte information på handfatet med hjälp av träbitar som hade gummibokstäver påmonterade. Bokstäverna hade snidats ut från gummi. Woodruff utvecklade tekniken och började experimentera med att göra bokstäverna av vulkaniserat gummi.

Henry C. Leland från Massachusetts arbetade som försäljare av metallstämplar och träffade en kvasttillverkare som ville ha en stämpel som kunde rullas runt kvasthandtaget. Leland bytte arbete till ett tryckeri och började försöka göra stämplar av gummi. Till Lelands förskräckelse tog en släkting hans idé och sålde den.

Vem som uppfann gummistämpeln är alltså oklart. Den som kommersialiserade gummistämpeln var dock JFW Dorman. Hans vulkaniseringsmaskin började tillverka stämplar under det amerikanska inbördeskriget på 1860-talet.

Det dröjde ytterligare 20 år innan gummistämpeln kom till Sverige. På våren 1884 gjorde John Fröberg från Finspång en resa till Tyskland för att studera tillverkning av stämplar. På kort tid lärde han sig tekniken och startade vid hemkomsten Sveriges första stämpelfabrik – Fröbergs Stämplar.

STÄMPELNS ANVÄNDNINGSOMRÅDEN

Stämpeln är en mycket praktisk produkt som ofta ger stora tidsbesparingar. Här berättar vi om några vanliga användningsområden för stämplar.

Stämplar för att spara tid och effektivisera

Ofta finns det ord och texter som du skriver ofta på olika dokument. Om du skriver något mer än fem gånger per dag – köp en stämpel så sparar du tid och blir mindre trött i handen.

Stämplar för att skapa uppmärksamhet

Med stämplar kan du skapa uppmärksamhet och förstärka information. Stämpla t ex dina fakturor med

  • Missa inte vårt månadserbjudande!
  • OBS! Nytt bankgiro!

Stämplar för tillfälliga meddelanden

Stämplar är bra för tillfälliga meddelanden, stämpla t ex dina fakturor med

  • Vi har semesterstängt vecka 28-30
  • Vi önskar glad sommar!

Stämplar för tydliga meddelanden

Stämplar med texter som

  • GODKÄND
  • KOPIA
  • BRÅDSKANDE!

Stämplar för att profilera dig

Stämpla din logo på alla kuvert, packpåsar, kartonger etc. Blir mycket billigare än att trycka om du har små upplagor och använder många olika storlekar.

Stämplar för att skapa auktoritet

En stämpel har alltid använts för att visa på äkthet, auktoritet och garanti. Stämpla viktiga dokument med en stämpel så visar du att det är korrekt.

Stämplar mot slarvig handstil

Är din namnteckning otydlig och ditt namnförtydligande nästa lika otydligt. Med ditt namn på en namnförtydligandestämpel blir ditt namn tydligt för alla.

Stämplar för kontroll

Kvalitetsplaner och ISO-system kräver granskning av dokument. Med en kontrollstämpel visar du vem som har granskat.

Adress-stämplar

Stämpla snabbt namn och adress på allehanda dokument. En firmastämpel med namn och adress är nästan nödvändigt för varje företag.

Namnteckningsstämplar

Är du trött på att skriva namn på julkorten? Använd en namnteckningsstämpel så sparar du tid och slipper träningsvärk i handen.

Konteringsstämplar

En av de vanligaste stämplarna. Stämpla på fakturor och verifikationer så effektiviserar du rutinerna.

Datumstämplar

Stämpla t ex ankomstdatum på post, betaldatum på fakturor eller leveransdatum på följesedlar.

Poststämplar

Det är inte bara Posten som stämplar frimärken. Du kan stämpla t ex B-post, Porto Betalt etc.

Stämplar för kundlojalitet

Stämpla bonuskort och ge dina kunder den tionde gratis! Skapar garanterat kundlojalitet.

OLIKA TYPER AV STÄMPLAR

Självfärgande stämplar

Detta är Sveriges vanligaste stämpel, men däremot inte så vanlig i andra länder. Sverige har av tradition länge varit ett land för självfärgande stämplar. Självfärgande stämplar har inte en stämpeldyna. Istället består stämpelplattan av ett svampliknande material. När man stämplar med den självfärgande stämpeln släpper plattan fram lite färg och det blir ett avtryck på papperet. 

Färgen i självfärgande stämpar räcker ofta till 10.000 stämpelavtryck- Därefter kan man fylla på stämpelplattan med ny stämpelfärg. Det går att göra självfärgande stämplar i flera olika storlekar, även stora stämplar. Konteringsstämplar är därför ofta självfärgande stämplar.

sjalvfargandestampel

Flash-stämplar

Flash-teknik är en relativt ny metod för stämpeltillverkning. Precis som självfärgande stämplar saknar flash-stämplar stämpeldyna, men till skillnad från den självfärgande stämpeln har flash-stämpeln en helt plan stämpelplatta. Bakom stämpelplattan finns färg och stämpelplattan släpper igenom färg där det ska bli ett avtryck. Färgen räcker länge, och när den tar slut kan man enkelt fylla på med mer stämpelfärg.

Flash-stämplar är än så länge inte så vanliga i Sverige, men utomlands tar flash-stämpeln marknadsandelar. Fördelar som brukar lyftas fram med flash-stämpeln är knivstarka avtryck och arkivbeständig färg. Produktionen är också väldigt snabb vid enstyckstillverkning varför flash-stämpeln också lämpar sig för snabbleveranser.

flashstampel

Stativstämplar

Stativstämplar har en stämpeldyna inbyggd in handtaget, stativet. Stativstämpeln har en snillrik konstruktion där stämpelplattan normalt vilar mot den inbyggda stämpeldynan- När man trycker ned handtaget vänder stämpelplattan ned från stämpeldynan och gör ett avtryck på papperet. Den inbyggda stämpeldynan, dynkassetten, går enkelt att byta ut när färgen är slut.

Eftersom stämpelplattan efter varje stämpling vänder upp och får ny färg från stämpeldynan, så passar den bra när man ska göra många stämplingar i en följd. Datumstämplar är ofta av stativmodell.

Kända varumärken på stativstämplar är Trodat och Colop.

stativstampel

Printstämplar

Printstämpeln har en liknande konstruktion som stativstämpeln, med en stämpelplatta som får färg av en inbyggd stämpeldyna. Printstämpeln har ett mer kompakt utförande och går bra att ha i fickan eller väskan.

Kända varumärken på printstämplar är Trodat Printy och Colop Printer.

printstampel

Handstämplar

Handstämplar är traditionella stämplar som kräver en separat stämpeldyna. Förr var handtagen i trä, men idag är de oftast av plast. Handstämpeln är fortfarande kanske världens vanligaste stämpel, men i Sverige är den inte så vanlig nu för tiden. Den används framför allt när man ska stämpla på en yta som kräver en speciell stämpelfärg, t ex en snabbtorkande färg. Ska du stämpla på foton, plast, metall, lackade ytor etc är handstämpeln och en stämpeldyna med specialfärg rätt för dig.
handstampel

Fickstämplar

Fickstämpeln har ofta, precis som stativstämpeln och printstämpeln en inbyggd stämpeldyna. Fickstämplar är kompakta och kan fällas ihop så att det inte finns risk för kladd när stämpeln förvaras i fickan.
fickstampel

Andra stämpeltyper

Stålstämplar. Stålstämplar är mer stansar än stämplar. De används för att stansa in nummer och bokstäver i olika material.

Emballagestämplar. Stora gummistämplar med separat dyna för märkning av t ex kartong, papperspåsar, trä.

Stämpelmaskiner. Eldrivna stämpelmaskiner som gör att man slipper trycka ned stämpeln. Används ofta för ankomststämpling av post.

Pagineringsstämplar. Stämplar, ofta av metall, som stämplar nummer och automatiskt växlar nummer vid stämpling. Används för numrering.

Stämpelpennor. Stämpelpennan är en penna där det bakom handtaget på pennan göms en stämpel. Avtrycket blir litet men oftast finns det plats för två rader, t ex namn och titel.

Motivstämplar. Motivstämplar, eller art stamps, är stämplar med motiv som används för pyssel, scrapbooking, göra kort etc. Oftast är det handstämplar med separat stämpeldyna.

KURIOSA OM STÄMPLAR

Världens största stämpel

Världens största stämpel finns i en park i Cleveland i USA. ”The Free Stamp” är en skulptur skapad av ClaesOldenburg och Coosie van Bruggen. Den är 9 x 15 meter och har stämpeltexten ”FREE”.
stämpel

Stämpel mot rån

Mike Zaversenuk, en receptionist på Timmins Hotel i USA hindrade ett rån genom att kasta en stämpel i rånarens huvud. Rånaren som var beväpnad med pistol flydde. Stämplar kan man ha stor nytta av!

Kreativ reklam

En gatuförsäljare i Paris hittade 1912 på ett sätt att komma runt förbudet mot reklamflygblad på gator och trottoarer. Han tillverkade ett par skor där sulorna var gummistämplar. Stämpelfärgen fylldes på från en behållare på ryggen med rör som han gömt under kläderna.

Maktsymbol

I vissa länder är stämpeln en tydlig maktsymbol. Ju fler stämplar du har, desto mäktigare är du. Helst ska stämplarna vara runda och ha ett emblem.

FAQ OM STÄMPLAR

Vi ska stämpla på en glansig katalog. Vad kan vi ha för stämpel då?

Det bästa är att använda en gummistämpel (handstämpel) med separat färgdyna. Du måste använda en snabbtorkande stämpelfärg för att det inte ska bli kladdigt, t ex R9.

Vi behöver en stämpel i entrén till vår nattklubb. Vad ska vi då ha för stämpel?

Använd en gummistämpel (handstämpel) med separat dyna. Stämpelfärgen kan vara UV-färg för osynlig märkning.

Är det inte vanskligt att beställa en namnteckningsstämpel? Den kan ju komma på vift och användas av någon annan.

En stämpling med en namnteckningsstämpel är inte en äkta underskrift. Det är precis som en kopierad eller scannad underskrift bara en kopia.

Hur fyller man på färg på en självfärgande stämpel?

Ställ stämpeln upp och ned. Om de har svårt att stå så kan man ställa den i t ex ett glas. Droppa sedan på färg på stämpelplattan. Låt stämpeln stå upp och ned över natten så att den suger upp färgen.

Vad betyder det att en stämpel är arkivbeständig?

Det finns ingen enhetlig definition på vad arkivbeständighet är men det brukar innebära att det har god beständighet mot tid, är mikrofilmbart och kan kopieras och scannas med bra resultat. Statens Provningsanstalt testar och certifierar produkter som uppfyller Riksarkivets förskrifter för att produkter får kallas ”Svenskt Arkiv”. Dessa ska statliga myndigheter använda, men för andra företag finns inga regler och de kan ha helt andra krav beroende på hur de arkiverar sina dokument. Generellt kan sägas att svart färg är den mest arkivbeständiga.

Används verkligen stämplar fortfarande?

Stämplar används flitigt, speciellt bland småföretag. De flesta företag i Sverige har en firmastämpel, och många också en datumstämpel och konteringsstämpel.

Jag behöver byta dynkassetten i min stativstämpel, vad ska jag beställa?

Det finns flera olika storlekar och modeller på stativstämplar och det kan vara svårt att veta vilken dynkassett som passar just din stämpel. Det bästa sättet är att ta ut din gamla dynkassett och titta vilket nummer som står på baksidan. Ange det numret när du beställer. Du kan också ange vilken stämpelmodell du har (t ex Trodat Printy 4913) och vilken avtrycksfärg du vill ha.

Spelar det någon roll vilken stämpelfärg jag använder när jag ska fylla på färg?

Det är mycket viktigt att rätt färg används, annars kan stämpeln förstöras. Det är helt olika färger i självfärgande stämplar, flash-stämplar och stativstämplar. Använd alltid originalfärg anpassad för din stämpel.

Vi har en särskild PMS-färg i vår logga. Kan vi få den på stämpelavtrycket?

Tyvärr går det inte att få stämpelavtryck i valfri PMS-färg. Normalt tillverkas stämplar med avtryck i svart, blått, rött eller grönt.

LÄNKAR OM STÄMPLAR

Svenska stämpelfabrikantföreningen

http://www.grafiska.se/om_oss_3/foreningar_natverk_1/svenskastampelfabrikantforeningenssf

Branschtidningar

http://www.markingdevices.com/ 

Världens största stämpel

http://oldenburgvanbruggen.com/largescaleprojects/freestamp.htm
Kontakta en säljare
Klicka på namnet eller ring!

Elin  0122-861 01
Stämplar, Namnbrickor

Patrik   0122-861 10
Planeringstavlor, Nyckelskåp

Thomas  0122-861 08
Stämpelur & Tidsystem

Anncha  0122-861 14
Skyltar, Flaggor, Profil, Packtejp, Trycksaker